Vše, co potřebujete vědět o iPhone bateriích

Image Description
Wendy z iPhoneLabu.
01.10.2021

Je nutno podotknout, že v iPhonech od společnosti Apple je baterie tak trochu záhada. Na rozdíl od ostatních značek a konkurentů, je baterie v iphonech laikem nevyměnitelná, takže nabíráme dojmu, že bude opravdu dobrá a vydrží dlouho. Pokud-li se rozhodnete do koupi repasovaného iPhonu, tak je dobrá baterie stejně důležitá, jako elegantní vzhled. Naštěstí se nemusíte ničeho bát, v tomuto článku Vám zodpovíme Vámi nejčastěji tázané dotazy. Počínaje pochopením dobré úrovně kapacity baterie po výkony jednotlivých baterií u jednotlivých modelů apple iPhone. Vše, co je uvedeno v této příručce, platí pro všechny nynější a nejnovější modely od Applu.

V případě potřeby jsme zde uvedli jednotlivé výdrže baterií u různých modelů a jak se o baterie starat. Jednoduše řečeno tato příručka Vám pomůže pokud se rozhodujete o koupit iPhone 8 či iPhone 11.

Image Description

Jak chápat kapacitu baterie u iPhone?

S vydáním iOS 11.3 v roce 2018 společnost Apple představila novou funkci, která Vám dokáže říct spoustu o kapacitě a funkci baterie = Stav baterie. Doslovně popíše, jak dlouho by měl váš iPhone vydržet mezi nabíjecími cykly na stupnici od 0 % do 100 %. Zároveň Vám i díky chytré funkci dokáže přesně říci jakou aplikací se Vám telefon nejvíce vybíjí a také dokáže při nabíjení udržet baterii do 80% a nabít do 100% až chvíli před Vašim budíkem.

Maximální kapacita baterie klesá s léty používání. Nové iPhony se obvykle dodávají se 100% kapacitou, ale nabíjecí cykly (nabíjení pod 20% či nad 80% = pod 20% baterii značně opotřebovává) a případná poškození (jako je například vystavení telefonu extrémnímu teplu v létě či extrémním mrazům v zimě) kapacitu snižují.

Vzhledem k výše uvedenému, že se snižuje stav baterie, klesá i její schopnost poskytovat maximální výkon. Maximální kapacita pod 80% už Vám hlásí ,,SERVIS,, a čím nižší je, tím slabší výkon telefon podává a může se místy i sekat.

Jaká kapacita baterie u iPhone je považována za optimální?

Mnozí z Vás si myslí, že maximální kapacita vašeho telefonu začíná na 100 % a to je jediný stav, který může být považován za optimální. To, ale není úplně pravda. Společnost apple považuje za optimální stav každý iPhone, který má kapacitu 80% a výš.

Fakt je, že se společnost Apple cítí ohledně zdraví baterie tak silně, že její jednoletá záruka pokrývá jakoukoli baterii s kapacitou 80 % nebo vyšší. Je totiž normální vidět iPhony, které o po jednom roce mají kapacitu baterie 95 % nebo vyšší.

Důvodem je typ zabezpečení před poklesem. Apple vyrábí své baterie s nadměrnou kapacitou, z toho vyplývá, že pokud stav baterie uvádí 100 %, tak ve skutečnosti nevyužívá všechny své případné provozní síly. To znamená, že pokud je na 80 %, tak telefon pořád pracuje v optimálních podmínkách.

Jak si hlídat stav baterie vašeho iPhonu?

Na každém iPhonu s nainstalovaným iOS 11.3 a novějším si můžete kapacitu baterie najít následovně: Nastavení > Baterie > Stav baterie. Podotýkám, že tuto funkci lze využívat od iPhone 6, starší iPhone tuto funkci nemají.

V nastavení u ,,Stav baterie" také nalezneme důležitou sekundární metriku, a to ,,Maximální výkon zařízení". Vzhledem k dříve uvedeným vlastnostem může být tato obrazovka reálně důležitější než kapacita.

Když baterie běží optimálně, tak aby podporovala všechny Vaše aplikace, zobrazí se zpráva, že telefon pracuje při normálním maximálním výkonu. Pokud-li je ale baterie opotřebovaná a potřebuje výměnu, zobrazí se banner ,,SERVIS" a to znamená, že je baterie opotřebovaná a potřebuje vyměnit.

Pokud se zobrazí toto upozornění, telefon sice bude stále fungovat, ale doba mezi nabíjecími cykly bude zřetelně kratší. Zmíněné upozornění se zobrazí pouze v případě, že kapacita baterie je pod 80%.

Jak zvýšit životnost a výkon baterie u iPhonu?

Apple se snažil prodloužit životnost baterie svých telefonů prostřednictvím omezení výkonu nebo řízení výkonu, což před pár lety způsobilo jisté spory. Řízení výkonu snižuje výkon telefonu, aby iPhone běžel a šetřil baterii. Můžete funkci vypnout ručně, ale pokud tak učiníte, baterie iPhonu se velmi rychle vybije, protože iPhone bude pracovat blízko svých limitů.


Namísto toho Vám poradíme několik těchto jednoduchých kroků, které mohou prodloužit životnost baterie:


Jaké jsou výkony baterie iPhonu u jednotlivých modelů?

Při zkoumání použitých iPhonů patří životnost baterie a výkon pravděpodobně mezi Vaše hlavní dotazy. Můžete se tedy podívat na faktory, jako je rychlost zpracování nebo RAM.

Výsledky výkonu telefonů od Applu od nejvyššího po nejnižší jsou následující:
  • iPhone 11 Pro Max – 1 330
  • iPhone 11 – 1,280
  • iPhone XS Max – 1,110
  • iPhone XR – 1,108
  • iPhone 8 – 922
  • iPhone 7 – 742
  • iPhone 6S – 542
  • iPhone 6 – 308

  • Životnost baterie je další důležitou součástí při porovnávání modelů iPhonů. Odborníci v AnandTech přezkoumali životnost baterie každého modelu iPhonu z posledních několika let. Své srovnání založili na době, po kterou telefon dokáže využít plné nabití, když je připojen k Wi-Fi. Výsledky jsou následující:

  • iPhone 12 Pro Max - 17,04 hodiny
  • iPhone 11 Pro Max – 15,58 hodiny
  • iPhone 11 – 14,03 hodiny
  • iPhone XR – 12,95 hodiny
  • iPhone 8 Plus – 11,83 hodiny
  • iPhone XS Max – 10,31 hodiny
  • iPhone 8 – 9,22 hodiny

  • Každý nový model má tendenci být silnější než modely, které přišly před ním, a přichází s novými funkcemi, které zachovávají a prodlužují životnost baterie.

    Pointa je v tom, že novější modely, bez ohledu na to, zda jejich kapacita je nižší než 100 %, mají tendenci mít delší životnost baterie než jejich starší protějšky a ve výsledku budou tedy použitelné déle.

    Jaké jsou výhody koupě iPhonů přímo u nás?

    Všechny telefony předem testujeme, dáváme si záležet aby všechny telefony byly originální a v takovém stavu v jakém Vám je prezentujeme. Máte u nás roční záruku na zařízení, tudíž pokud se cokoli stane, tak máte výměnu baterie v rámci reklamace zcela zdarma.

    Tajná sleva pro tebe
    Ahoj! Pokud nám dáš svůj e-mail pošleme ti
    obratem tajný kód s okamžitou slevou